"Na pracovnom trhu nastáva nový štandard. Veľa zamestnancov i
zamestnávateľov preferuje prácu z domu, rovnako aj flexibilný pracovný
čas a úväzky. Firmy nechávajú doma zamestnancov cielene, aby sa
obmedzili ich kontakty. Okrem toho sa začínajú zameriavať na ľudí s
určitými zručnosťami. Vidíme v tom veľkú transformáciu pracovného trhu.
Pred pandémiou boli žiadané iné zručnosti ako teraz. Firmy hľadajú
dátových analytikov či špecialistov na kybernetickú bezpečnosť. Dôležité
sú aj mäkké zručnosti, ako sú schopnosť spolupráce v tíme, empatia,
komunikačné schopnosti," zdôraznila Rumiz s tým, že zmeny postupujú veľmi rýchlo, a preto by bolo vhodné, keby na ne reagoval aj Zákonník práce.
"Novela Zákonníka práce by bola veľmi vhodná, najmä v súvislosti s
reakciou na aktuálny vývoj na trhu práce. Mala by sa týkať predovšetkým
úpravy pracovných úväzkov a za dôležité pre zamestnávateľov považujem aj
zníženie odvodovej zaťaženosti," konštatovala prezidentka APAS a generálna manažérka spoločnosti Manpower.
Súvisí to aj s tým, že slovenský pracovný trh sa zotavuje veľmi pomaly
zo šoku, ktorý spôsobilo vypnutie ekonomiky v druhom štvrťroku 2020 pre
zastavenie šírenia pandémie nového koronavírusu.
"Situácia na trhu práce je už lepšia, ako bola v treťom štvrťroku,
ale ani zďaleka to nedosahuje vlaňajšiu úroveň. Napríklad nezamestnanosť
sa zvýšila o 2 %. Firmy nie sú naladené príliš optimisticky. Ich
očakávania pre posledný štvrťrok 2020 podľa Manpower indexu trhu práce
sú utlmené. Desatina z nich očakáva, že bude v poslednom štvrťroku
naberať nových zamestnancov, no 11 % firiem predpokladá prepúšťanie do
konca roka," upozornila Rumiz.
Z regionálneho hľadiska je na tom najlepšie Bratislavský kraj.
"Bratislava je zameranejšia na zdieľané služby, ktorých je na jej území
viacero, má veľa technologických a IT firiem. Na ne má pandémia
podstatne menší dosah. Rovnako takmer vôbec nie je postihnutý predaj cez
internet a s ním spojená logistika," vysvetlila Rumiz, podľa ktorej sú na tom v súčasnosti najhoršie priemyselné odvetvia a cestovný ruch s gastrosektorom.